14 Mart 2015 Cumartesi

Çanakkale Savaşı’nın 100 Yılında Savaşsız - Sömürüsüz Bir Dünya İçin…


18 Mart 1915, 1. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nın en büyük saldırısının başladığı gün. Osmanlı İmparatorluğu’nun başındaki İttihat - Terakki cuntası, ülkenin geleceğini Alman Emperyalizmi ile birlikte savaşmaya bağlamış; bunun için Galiçya’dan (Polonya) Trablus’a (Libya), Yemen’den Balkanlar’a bir çok cephede savaşın tarafı olmuştu.

Bu maceracı politika halklarımız için çok acı sonuçlar doğurdu. Bütün Anadolu halklarından 250.000’den fazla insanımızı bu savaşta kaybettik. Dünyanın öbür ucundan bu topraklara sürüklenmiş Anzaklarla birlikte 400.000 emperyalizm kurbanı… Hepsini rahmet dileklerimizle anıyoruz.

Bugün, barışın nasıl kazanılacağını biliyoruz: Öncelikle 100 yıl önce bu topraklarda yaşananların ışığında tarihten öğrenerek, 100 yıl öncesinin korkunç hatalarını tekrarlamayarak! Tarihten öğrenip, bugüne direnerek…

100 yıl önce bu topraklarda omuz omuza kahramanca savaşıp, yanyana toprağa düşenler; bize bir miras bir de vasiyet bıraktılar. Onlardan bize  kalan değerli miras, onurlu bir yaşam için omuz omuza savaşabilme ümidi; vasiyet ise ortak vatanda, demokratik bir ulus olma ideali oldu. Bu umut ve vasiyetin gereğini 100 yıl öncesinin tehlikeli maceracı, tekçi, imhacı yolundan yürüyen iktidara karşı mücadele ederek yerine getirebileceğimizi biliyoruz.

Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı vesilesiyle emperyalizme ve emperyal dış politika heveslerine karşı halklarımızı savaşsız ve sömürüsüz bir dünya için HDP saflarında buluşmaya çağırıyoruz.

Halkların Demokratik Partisi
Çanakkale İl Eşbaşkanları
Rahime Kanilga - Şeyhmus Aslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder