30 Nisan 2015 Perşembe

Çanakkale Tarım, Turizm ve Üniversite Şehri Olacak


• Çanakkale modern tarım, halka yayılmış turizm ve bir üniversite şehri olarak gelişmelidir.

Turizm, hem ülkemiz hem de Çanakkale için en önemli ekonomik ve sosyal değerlerden birisi. Çok büyük sermaye yatırımları gerektirmemesi, temiz ve doğayla uyumlu olması, getirisinin yaratıcı emeğe dayanması gibi nedenlerle Çanakkale’de insani gelişme perspektifimizle çok uyumlu bir sektör durumunda. Bu nedenle Çanakkale’nin bir “turizm şehri” olarak büyümesini önemsiyoruz.

Ne var ki şehrimizdeki mevcut turizm yatınımları sadece “Şehitlik” ve yaz tatili odaklıdır. Bu da ister istemez sezonu kısa tutmakta, turizmden beklenen fayda sağlanamamaktadır. Mevcut turist kitlesi Çanakkale’yi bir destinasyon olarak değil, bir geçiş yeri olarak görmektedir. Bu durum turizm yatırımlarının, yatak sayısının azlığına yol açmakta, çalışanlar açısından sektörün geçici bir iş alanı olarak görünmesine yol açmaktadır. Sektörde nitelikli ve eğitimli çalışan oluşamamaktadır.

Diğer Yandan Çanakkale’de bir üniversite olmasına rağmen, üniversitemiz akademik başarılarından çok, politik çekişme ve kadrolaşması ile adını duyurmuş, ne Türkiye ekonomisine ne de şehrin insani gelişimine kayda değer bir katkı sağlayabilmiştir.

HDP Diyor ki:

• Çanakkale’nin bir turizm Şehri olarak gelişebilmesi için kentleşme ve sanayileşme planları buna göre hazırlayacak, bu hedefe zarar verecek planlamalardan vazgeçeceğiz.

• Turizm sezonunu bir yıla çıkartacak şekilde tatil, doğa, kültür, gastro, tarih, kongre, tarım ve eko-turizm alanlarında projeler, yatırımlar ve teşvikler geliştireceğiz.

• Turizmde insan unsuru çok önemlidir. Turizm alanında mesleki eğitimine hem yeni insan gücü, hem de yetişkin eğitimi alanında önem vereceğiz. Ağırlama hizmetlerine nitelik kazandırılması ve yabancı dil öğretimi başta olmak üzere turizm bilincinin daha geniş bir kitleye yaygınlaştırılmasını sağlayacağız.

•     Önemli bir turistik gelir kaynağı olarak Gastro-Turizme önem vereceğiz. Çanakkale Mutfak Kültürünün doğallığı, zenginliği ve çeşitliliğiyle önemli bir turizm ögesi olarak konumlandırılmasını sağlayacak, zeytin, zeytinyağı, peynir, sardalye, helva, nar ekşisi, tarhana, salça gibi Çanakkale’ye mal olmuş dayanıklı marka ürünlerin ülkede ve dünyada tanıtılması için projeler geliştireceğiz.

• Dünyada çoğu şehirde olduğu gibi, çevre, arıtma ve farkındalık çalışmalarıyla Çanakkale’nin “kentin içinde denize girilebilir” hale gelmesini sağlayacağız.

• Doğaya zarar verecek ve Çanakkale’yi nitelikli bir turizm ilkesinden uzaklaştıracak büyük otel, tatil köyü gibi sermaye-yoğun yatırımlardan çok; butik otelcilik, pansiyonculuk, yemek ve tarım turizmi gibi küçük ölçekli ancak katma değeri yüksek yatırımlarla hem gelirin tabana yayılmasını hem de turizm girdisinin artırılmasını sağlayacağız.

• Tam bir akademik özerklik sağlayarak, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin bilimsel ve sosyal kapasitesini artıracağız. Kendine yeten, alanlarında öncü çalışmalar yapabilen bir akademik ortamı geliştirerek, şehrin insani ve ekonomik gelişmesine, ekolojisine, geçimlik tarım alanına katkısını artıracağız.
 
 
• “Bir Üniversite Şehri” vurgusuyla; Çanakkale’nin bilimsel ve kültürel alanlarda bir kongre, sempozyum, çalıştay turizmi destinasyonuna dönüştürecek önlemleri alacağız.

• Kentte yaşayan onbinlerce üniversite öğrencisinin kent sosyal yaşamına daha fazla ve ücretsiz katılımını sağlayacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder