30 Nisan 2015 Perşembe
Çanakkale'de Emek Sahipsiz Değil!
Yaşamak için sahip olduğumuz her şey, her mal, her hizmet sonuçta bir emek değil mi? Hayatı emekçiler kurmuyor mu? Emekçiye çok şey borçluyuz ama emekçi hak ettiği gibi yaşayabiliyor mu?
Maalesef emekçi ne hakkını alabiliyor, ne hakkını arayabiliyor. Asgari ücretin hali ortada. Çoğu zaman sigortasız çalıştırılıyor emekçiler. Bir de haklarını aradılar mı, sendika filan kurmaya kalktılar mı, kapının önüne konuyorlar hemen.
Çanakkale’de de emekçilerin hali ortada. Çalıştıkları bir çok fabrika kapandı. Kayıtdışı çalıştırma çok fazla. Taşeron sistemi yaygın. İşsizlik artıyor. Yeni ağır sanayi tesislerinde gerçekleşen iş cinayetleri vahim boyutlarda. Kentte yaşayan binlerce üniversite öğrencisi çok ucuza ve sigortasız çalıştırılıyor. Sendikalar hızla eriyor. İnsanlar gelecekleri hakkında büyük kaygı içinde.
Büyük kirli sanayi tesislerini Çanakkale’ye kaydıran sermaye grupları, bunun için ucuza kapattıkları tarım arazilerinin üstünde yaşayan ve topraktan, hayvancılıktan ümidini kesmiş yoksul köylüleri açlık ücretleriyle çalıştırıyorlar. Köylü ailelerden önce bir kişi yetmeyince giderek bütün aile bu fabrikalarda ucuz iş gücüne katılıyorlar. Tabii ki sendikasız…
HDP Diyor ki:
• Taşeronluk sistemini kademeli olarak ortadan kaldıracağız. İlk etapta kamuda taşeron çalışanlar kadrolu çalışan haline getirilecek.
• Madenlerde cinayetleri Biz’ler durduracağız. Madenlerde güvenli üretim koşulları sağlanana kadar üretim durdurulacak, ücretlerin işveren tarafından ödenmesi garanti altına alınacak. Özelleştirme, taşeronlaştırma ve rödovans uygulamasına derhal son verilecek.
• Güvenceli iş ve güvenli çalışma ile iş cinayetlerini bitireceğiz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği hakkı anayasal bir hak olarak tanınacak. Şu anda süren cezasızlık politikasına son verilecek. İş cinayetlerine sebebiyet veren sorumluların cinayetten yargılanmaları sağlanacak.
• Kamu emekçilerine grevli toplu sözleşme hakkı verilecek; hak kayıpları telafi edilecek. Kamu hizmetlerinin tamamında kadrolu ve güvenceli istihdam politikaları uygulanacak. Kamu emekçilerinin siyasal örgütlenme özgürlüğünün önü açılacak.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder